Tuesday, April 24, 2018

Správně Petr Hampl: Plnou odpovědnost za víkendový útok nese Andrej Babiš



Číšník z Vladislavovy ulice je dosud na JIP. Neví se, v jakém stavu se vrátí z nemocnice. Co třeba jeho mozek? Bude v pořádku?
Sluníčka, která mě sledují na twitteru, tu událost relativizují. Jedni tvrdí, že to zavinil ten číšník. Druzí, že se to nejprve musí vyšetřit (jako by kamerový záběr nestačil k jednoznačnému určení, co se stalo). A další, že je to jako autonehoda.
Jenže ono to není jako autonehoda! Autonehoda totiž není spáchána úmyslně. Neprovede ji řidič, o kterém bylo předem zjevné, že si ji chystá. A není to příprava na budoucí masivnější provádění téhož.
Přitom bylo dlouho dopředu jasné, že se k něčemu takovému schyluje. Svědectví lidí, které v centru Prahy přepadli arabští imigranti (nakonec se zdá, že se jednalo o Turky, ale to je bezvýznamné), jdou možná do stovek, minimálně do desítek. Jen vážných případů, co se dostaly do novin, je víc než deset. Policie předstírá, že nic nevidí. A když zavře Afghánce, který se prokazatelně dopustil znásilnění, soudkyně ho zase propustí.
Česká vláda o tom celou dobu věděla. Mohla už dávno zavést hraniční kontroly. Nebo aspoň zesílit hlídky v ulicích Prahy. A co udělala? Provozuje dál Centrum hybridních hrozeb, jehož úkolem je šikanovat ty, kdo upozorňují na situaci. Ministr vnitra otevřeně lhal do médií, že nic nehrozí. Pražská primátorka řeší pohodlí vítačů z Kliniky, na bezpečnost obyvatel Prahy kašle.
Odpovědnost se sbíhá k jediné osobě - Andrej Babiš. Ministr vnitra i pražská primátorka jsou jeho podřízení. Má v rukou veškerou moc už půl roku, nepodnikl vůbec nic. Kdo nechává volně řádit vrahy, je sám vrahem.

1 comment: