Monday, August 20, 2018

Petr Hampl:

Šéfredaktor Respektu Erik Tabery v dnešním úvodníku utěšuje kavárnu, že "svět Babiše s Okamurou bude možné už jen slábnout." Je zajímavé ten text číst, protože perfektně ilustruje, jak je intelektuálsko-byrokratická třída izolovaná. Oni už dokonce nejsou ochotni ani připustit, že existuje normální svět obyčejných lidí!
V Taberyho výkladu světa existují pouze politici a intelektuálové. Možná vezme na milost sem tam nějakého korporátního kapitána, ale to je všechno. Jeho "analýza" tudíž spočívá v tom, jaké chyby dělá VK mladší, Babiš, Okamura, Zeman atd. Vůbec netuší, že v téhle zemi žijí také miliony lidí, kteří pokládají současný režim za nesnesitelný. I kdyby zkrachovaly všechny stávající vlastenecké projekty, budou nahrazeny něčím jiným. Jednoduše proto, že existuje obrovská poptávka po změně. K čemu je analýza, která ignoruje ty nejzásadnější síly a vlivy?
Za normálních okolností by byl Taberyho článek rychle smeten nějakým přemýšlivějším příslušníkem kavárny. Jenže v tom prostředí je už dávno zakázáno diskutovat. Zbylo pouze papouškování frází.
V knize Prolomení hradeb ukazuji, že probíhá vnitřní rozklad "nové aristokracie" a že se blíží doba, kdy ztratí schopnost manipulovat masami a potlačovat nespokojenost podřízených sociálních vrstev. Je to na cestě. Je nejvyšší čas připravovat se na opravdu velkou změnu.

No comments:

Post a Comment